5 kommentarer på “Vänstern älskar vinster i välfärden

  1. Suck! Vad är det för fel på vinster i exv. sjukvården, om man levererar bra kvalitet och korta väntetider?

    I Västerås privatiserades vårdcentralerna till 50% tack vare Husläkarlagen för över 20 år sedan och andelen växer hela tiden, genom att det är full valfrihet för patienterna. Majoriteten ägs och drivs av personer verksamma på den enskilda enheten, de flesta inom Praktikertjänst. I alla kvalitetsmätningar sedan dess ligger privatvården klart bättre än de landstingsdrivna och man har kortare väntetider och nöjdare patienter. Sedan det blev konkurrens har även de landstingsdrivna förbättrats dramatiskt, även om flera av dem inte klarar sin ekonomi på samma pengar som de privata, utan Landstinget måste skjuta till extra varje år.

    Det är klart att detta sticker i ögonen på Vänstern, vars mål är att alla företag skall ägas av staten. Att effektiviteten skulle sjunka drastiskt, kostnaderna stiga och vården försämras är inget som stör fanatiker. De socialdemokratiska och de borgerliga landstingspolitikerna ser naturligtvis vilken kvalitets- och effektivitetsökning som privatiseringen medfört och vill därför ha kvar systemet.

    Landstingen i Sverige har sedan 70-talet degenererat till att bli lekstugor för halvkompetenta och halvbegåvade administratörer med vassa armbågar och tungor. Dessa administrationer har växt över alla bräddar och man tycks ha hur mycket tid som helst, för att hälla sand i maskineriet för de privata vårdgivarna. Kontrakten med vårdgivarna är nu en diger lunta, allt skall detaljregleras, som tar någon vecka att sätta sig in i och där förhandlingsutrymme helt saknas. Målet för dessa administratörer är naturligtvis att klämma ut orimligt mycket i förhållande till landstingsbidragen, så att man lägger ned verksamheten, för att man inte orkar. De landstingsdrivna kan ånga på med röda siffror utan problem. När de privata är borta kan de återgå till den törnrosasömn som präglade dem på den gamla ”goda” tiden, när patienternas åsikter om vården fullständigt nonchalerades.

  2. Pingback: Staten är maffia | Galne Gunnars Blogg | Sveriges Bästa Blogg!

  3. Pingback: Välfärdshallickarna är själviska avskum | Galne Gunnars Blogg | Sveriges Bästa Blogg!

  4. Pingback: Makten måste återgå till individen – där den hör hemma | Galne Gunnars Blogg | Sveriges Bästa Blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s