6 kommentarer på “Välfärden faciliterar massinvandringen

  1. Varför skulle avskaffad välfärd innebära högre levnadskostnader?
    Den främsta anledningen till höga levnadskostnader är väl skattetrycket, vilket till en stor del är orsakat av välfärden. Om välfärden avskaffas borde skattetrycket minska, och levnadskostnaderna gå ner. Det vill säga, för dem som har en bona fide inkomst.
    Men som sagt, de som inga inkomster har …

  2. Helt rätt tänkt. Att bevara ”välfärden” i nuvarande form och samtidigt förminska bidragsinvandringen, är omöjligt. Om man inte skapar en polisstat och ger nyanlända ingen tillträde till ”välfärden” i långa år efter ankomsen, genom ”apartheidlagar”. Vilket är rent omöjligt av olika orsaker.

    Vad gäller utomeuropeiska invandrare, och merparten av sydösteuropeiska invandrare, ska jag opponera mig mot Gunnar lite: de flesta kommer hit enbart på grund av ”välfärden”. De flesta företagsamma personer väljer något annat land, inte den företagsfientliga högskattelandet Sverige.

  3. @ Frensen:

    ”Vad gäller utomeuropeiska invandrare, och merparten av sydösteuropeiska invandrare, ska jag opponera mig mot Gunnar lite: de flesta kommer hit enbart på grund av ”välfärden”.”

    Ingen kan säga exakt hur många som kommer hit ”enbart på grund av välfärden”, därför att den typen av åsiktsregistrering förekommer inte, och skulle även om den förekom vara knepig, då många av respondenterna som verkligen kommer hit och har för avsikt att leva på välfärden kanske inte skulle vara ärliga om det.

    Däremot är en första viktig fråga man kan ställa sig: Kommer de hit med avsikten att leva på välfärden, eller kommer de hit och hamnar i välfärdsberoende? En mycket viktig distinktion att göra.

    Vad man får för svar beror på vem man frågar. Folk som hatar invandring kommer att säga att det är självklart att flertalet kommer hit för att leva på välfärden, medan folk som älskar invandringen kommer att säga att det är självklart att folk kommer hit med avsikten att jobba. I båda fallen handlar det om känslomässiga snarare än förnuftsmässiga slutsater.

    För min del så lägger jag känslorna åt sidan och låter bevisen och rimligheten vägleda mig till rationella slutsater. Sanningen hamnar sällan i ytterligheter utan snarare någonstans i gråzonen, därför ställer jag mig automatiskt något skeptisk till båda synsätten ovan, även om jag är fullt medveten om – och ivrigt argumenterar för – att välfärden föder såväl svenska som utländska latmaskar.

    Mitt svar är att det finns både folk som kommer hit med avsikten att leva på välfärden, och att det finns de som kommer hit med avsikten att jobba, men att vissa av dessa hamnar i ett välfärdsberoende.

    Du påstår att utomeuropeiska invandrare ”kommer hit enbart på grund av välfärden”. Som sagt, inga attitydundersökningar finns att tillgå, men vad erfarenheten visar är att det finns väldigt många utomeuropeiska invandrare som faktiskt jobbar. Detta kan vi konstatera genom att se oss omkring och syna bevisen i vår vardag.

    Jag bor i Stockholms innerstad, och här finns det knappt en enda kiosk längre som inte har en utomeuropeisk försäljare som förmodligen också äger den. Även när det gäller taxichaufförer så är nästan samtliga utomeuropeiska invandrare. Jag har inte rest runt i landet mycket på senare år, men jag gissar att det ser likadant ut överallt vid det här laget.

    Alltså kan man gå utanför dörren och se sig omkring och erfarenhetsmässigt komma fram till att det faktiskt finns väldigt många utomeuropeiska människor som jobbar hårt i t.ex. olika serviceyrken som jag nämnt ovan. Detta ger inte svar på exakt hur många som kommer hit för att leva på bidrag kontra hur många som vill göra rätt för sig, men det bevisar att det finns många utomeuropéer som faktiskt jobbar och gör rätt för sig, och att det därmed är långt ifrån alla som kommer hit för att leva på samhället som du verkar påstå.

  4. @ dolf:

    ”Varför skulle avskaffad välfärd innebära högre levnadskostnader?
    Den främsta anledningen till höga levnadskostnader är väl skattetrycket, vilket till en stor del är orsakat av välfärden. Om välfärden avskaffas borde skattetrycket minska, och levnadskostnaderna gå ner.”

    Avskaffad välfärd kommer att påverka låg- och höginkomsttagare olika mycket. Höginkomsttagare kommer att få det bättre då de får behålla massor av pengar, men för låginkomsttagare är det inte lika fördelaktigt eftersom de ändå inte betalar så mycket skatt, och således har mindre pengar att tjäna på avvecklad välfärd. Jag återkommer alltså till det som jag bloggade om för en tid sedan i detta inlägg: ”Påståendet om att invandrarna inte har någon rätt till välfärden”.

    Där påpekade jag att låg- och medelinkomsttagare generellt sett plockar ut mer ur systemet än vad de betalar in, och eftersom de gör det så kommer det naturligtvis resultera i att de med avskaffad välfärd hamnar i ett ekonomsikt nettounderskott.

    Formgren menade att avskaffad välfärd leder till ökad massinvandring som ger en lönedumpningseffekt, vilket skulle ge ”fri tillgång på lågbetald arbetskraft”.

    Jag menar att resultatet blir precis raka motsatsen till det Formgren tror. Det kommer att locka till sig förmögna och driftiga personer till Sverige från andra länder, och inte fattiga och oambitiösa människor som skulle utgöra Formgrens ”lågbetalda arbetskraft”. Nej, dessa skulle istället fly landet och nya potentiella invandrare i denna kategori skulle sluta försöka ta sig hit, eftersom de oundvikligen skulle hamna i ett ekonomiskt nettounderskott precis som jag beskrev ovan.

    PS: Jag lyssnade på avsnittet av ”Danmarks Röst” där du medverkade i förrgår. Hela programmet var bra, men segmentet med dig var bäst. Du var förberedd, hade intressanta saker att säga, och höll dig ”to the point”. För er andra som läser det här så kan ni lyssna på avsnittet med dolf här: ”Danmarks Röst 24-07-2014 | Räknas båda könen i Sverige?”. Galne Gunnar rekommenderar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s