
Feministiskt Initiativ kuppades förmodligen in i EU-parlamentet. På bilden ser vi dess talesperson, alkoholisten Gudrun Schyman, bränna upp 100 000 kronor för att bevisa att hon är en idiot. (Yeah, som om vi inte redan visste det.)
Inom psykologin finns det ett välstuderat och välbelagt begrepp som kallas för sociala bevis, som innebär att vi människor tenderar att betrakta hur andra människor agerar för att få ledtrådar om hur vi själva ska agera, i synnerhet i tvetydiga situationer där vi är osäkra, vilket kan leda till s.k. flockbeteenden.
Ett exempel: Om vi ser massor av positiva recensioner för en ny film, eller ännu hellre, hör våra vänner prata om den i väldigt positiva ordalag, då är sannolikheten god att vi ska resonera: ”Jag borde nog ta och kolla in den här filmen som alla surrar om.” Filmen har då fått tillräckligt med sociala bevis i våra ögon.
Att det här med att köpa till sig sociala bevis existerar är något som vi redan sett prov på i USA. Det har nämligen avslöjats att Barack Obama har hela 19,5 miljoner falska Twitter-följare för att ge sken av att han är populärare än vad han verkligen är. Men sker samma sak i Sverige? Och även med partisympatiundersökningar?

Obama är en annan pajas som köpt till sig sociala bevis.
Först är det dock viktigt att påpeka att Europaparlamentetsvalet och riksdagsvalet skiljer sig åt, såtillvida att vid det tidigare så har mindre partier många gånger ett mycket större stöd än vid det senare. Detta gäller även Fi, och mig veterligen är det den enda gången som partiet inte varit ett promilleparti, just vid EU-valet 2009 då de fick drygt 2,2 procent av rösterna. Alltså klart över vad de i normala fall får vid riksdagsval och i opinionsundersökningar.
Men även beaktat denna tillfälliga anomali så är Fi:s framgångar i EU-valet 2014 högst suspekta. Låt oss ta en närmare titt på denna sammanställning av opinionsundersökningarna inför valet. Där kan vi tydligt se att det händer något i opinionen för Fi runt den 12 maj, alltså ungefär två veckor innan valet. Plötsligt började partiet få drygt 4 procent i flera mätningar – alltså exakt det de behövde för att kunna kravla sig över 4-procentsspärren till EU-parlamentet.
Om vi däremot kikar på de mätningar som utfördes veckorna innan den 12 maj, så kan vi se att Fi i genomsnitt hamnar på ungefär samma siffror som i EU-valet 2009, dvs. runt 2,2 procent. Men om vi går tillbaka drygt tre månader från valdagen så kan vi se att de endast fick 0,2 procent av väljarstödet i Novus mätning. På drygt tre månader så lyckades alltså Fi öka storleken på sitt parti med osannolika 2650 procent(!) Och i Sifo:s mätning från samma tid så är Fi så pass litet att de inte ens fick en egen stapel i diagrammet. Faktum är att partiet inte ens nämns i artikeln överhuvudtaget.

Den psykologiska principen om sociala bevis är mycket kraftfull.
Sen har vi också det faktum att potentiella Fi-väljare som kanske hade tänkt att rösta på något annat för att inte ha en bortkastad röst, helt plöstligt får hopp: ”Jo, titta de kommer att komma in! Så nu kan jag rösta på dem utan att min röst blir bortkastad.” Allt detta sammantaget ger resultat, vilket Fi:s valresultat och intåg i EU-parlamentet vittnar om.
Här är det dock viktigt att nämna att det finns andra exempel på partier som haft stora uppgångar på kort tid. I riksdagsvalet 2002 så tredubblade Folkpartiet storleken på partiet på sex veckor, men det var efter att de gjorde ett utspel om krav på språktester för invandrare som togs emot mycket väl av väljarkåren. Det fanns alltså en konkret anledning som motiverade partiets ökning. Vad jag känner till så har Fi däremot inte gjort några utspel överhuvudtaget som skulle kunna motivera partiets plötsliga och osannolika uppgång. Dessutom så gick Fp:s väljarandel upp med 200 procent på sex veckor, medan Fi:s väljarandel gick upp med 2650 procent på tolv veckor. Det är en enorm diskrepans både i storlek och trovärdighet.
När det gäller sociala bevis så kan man naturligtvis göra tvärtom också, man kan beröva ett politiskt parti på dem. Där utgör Sverigedemokraterna ett lysande exempel. Ni minns kanske snacket inför SCB:s partisympatiundersökning som skulle presenteras bara några månader innan valet 2010. Veckorna innan den släpptes så preparerades vi medborgare mentalt av media, som stadigt trummade in budskapet om att utfallet av SCB:s undersökning brukar visa hur slutresultatet blir även i riksdagsvalet. Och när den väl släpptes så fick naturligtvis SD bara 3,9 procent (alltså 0,1 procentenhet under spärren), och SCB:s slutsats blev självfallet att SD inte skulle komma in i riksdagen.
Så media preparade oss alltså med att utfallet i mätningen i princip skulle återspegla valresultatet, och sedan rapporterar SCB (vars uppdragsgivare är riksdagen. Hur sugna var de på att få sällskap av SD? ”Not so much!”) att SD inte kommer att komma in… Hmmm…

Den gamle stofilen Lars Leijonborg lyckades lyfta sitt parti med 200 procent genom ett smart utspel – men inte med 2650 procent utan några utspel alls!
Det hela framstår som ett utmärkt exempel på hur SD:s sociala bevis blev manipulerat och fråntaget dem. Målet skulle då ha varit att få potentiella väljare att tänka något i stil med: ”Äsch, de kommer inte att komma in i riksdagen! Jag kanske ska lägga min röst på något annat parti istället så att den inte blir bortkastad.” Och kanske fanns det en och annan som faktiskt tänkte så, åtminstone när den mätningen publicerades. SCB:s siffor kunde också användas av opinionsbildare och tyckare för att ytterligare erodera SD:s framfart, genom att de kunde låta ungefär så här: ”Klart de inte kommer att komma in! SD är ju rasister, och de flesta svenskar är inte rasister, och det kan vi ju se här nu i SCB:s stora mätning som visar att de hamnar under riksdagsspärren…”
Ni kanske också minns att politiska journalister inför valet 2010 konsekvent besvarade frågan om huruvida de trodde att SD skulle komma in i riksdagen, antingen med ”Nej!”, ”Jag tror inte det.”, ”Jag vet inte.”, eller ”Det vill jag inte svara på.” Detta gjorde de också för att inte ge SD några sociala bevis. Det förefaller nämligen orimligt att de alla verkligen trodde så eftersom partiet till slut fick 5,7 procent i valet, alltså hela 1,7 procentenheter över spärren. Och om de verkligen är så dåliga att de inte kunde förutse detta, varför anlitas de alla fortfarande för att förutspå den politiska framtiden då, när de bevisligen är rätt dåliga på det?

Fi fan asså!
När jag tog en paus från skrivandet av detta inlägg så såg jag av en lycklig slump, eller synkronicitet om man så vill, att Cornucopia? precis har skrivit om att: ”Feministiskt Initiativ har köpt 10 000 följare från Turkiet”. Och visst framstår det som mycket märkligt och suspekt att Fi över en period på tre dagar fick över 10 000 nya Facebook-följare i Turkiet… I Turkiet?! De har alltså gjort precis som Obama och köpt till sig sociala bevis genom falska följare för att försöka ge sken av att de är mer populära än vad de verkligen är.
Nej, Fi:s framgångar på senare tid stinker lika mycket som Gudrun Schyman brukar stinka av alkohol – alltså jävligt mycket!

Mellan 16-18 juni 2014 gick Fi från c:a 0 – 10 000 nya Facebook-följare i Turkiet. Varför skulle 10 000 turkar samtidigt, och helt plötsligt, börja följa ett litet svenskt parti?! Det är mycket suspekt, och det luktar köpta följare lång lång väg. Har Gudrun Schyman råd med sina lådviner nu när hon har spenderat så här friskt på att köpa sociala bevis åt sitt parti? (Källa: Social Bakers)
Galne Gunnars Blogg har omodererade kommentarsfält och ansvarar inte för innehållet i kommentarerna. I kommentarsfältet har kommentatorn själv juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs noga igenom kommentarsreglerna innan du kommenterar.
Intressant GG.
Memorerar siffrorna …
Cornucopia? rapporterar nu om att Feministiskt Initiativ köpt följare på Facebook även från Sverige: ”Viralmarknadsförare: ‘(F!) har köpt svenska följare av oss'”.
Som jag har misstänkt. Hörde länge till en Sifogrupp och blev tillfrågad i olika frågor. När jag såg svaren blev jag ofta förvånad. De kunde ställa två-tre frågor men redovisade bara en. Vid val frågade de till ex om vilket parti man skulle rösta på eller om man skulle tänka sig stödrösta eller vilket parti man absolut inte skulle rösta på. Men redovisade bara ett svar. Gick ur då.
Men är det ändå inte lite knepigt att jämföra Fi:s och FP:s respektive ökningar på kort tid i procent (2750% vs. 200%)…? Sätter en slant på att FP:s ökning var betydligt större mätt i absoluta antal röster.
Exempel: jag ökar min lön med 10% från 100 till 110 kr i timmen, medan högavlönade grannen ökar med 5% från 1000 till 1050 kr. Vems ökning är egentligen störst?
Fria Tider rapporterar: Fi ljuger – köpte minst 45.000 följare på Facebook
@ Stefan:
Nej, man måste jämföra i procent. Gör man som du föreslår så blir resultatet intetsägande och meningslöst.
Förklaring: Säg att ett politiskt parti får 10.000 nya väljare, är det mycket eller litet? Svaret varierar naturligtvis beroende på hur stort partiet är initialt. Ett parti med 10.000 väljare som får ytterligare 10.000 väljare ökar med 100 procent, vilket får anses vara en fantastisk uppgång, men ett parti med 1.000.000 väljare som ökar med 10.000, får bara en uppgång med 1 procent, vilket inte är särskilt märkvärdigt.
I båda fallen ökar alltså partiernas väljare med samma antal, men ökningarna sätts endast i ett meningsfullt och jämförbart sammanhang om man betraktar dem i procent.
Pingback: Mediernas lögnaktighet – en viktig fråga för dig att fundera över | Galne Gunnars Blogg | Sveriges Bästa Blogg!
Pingback: Krisen inom vetenskapen | Galne Gunnars Blogg | Sveriges Bästa Blogg!