3 kommentarer på “Den Europeiska välfärdsstaten är inte hållbar

 1. Om, såsom anges i filmen, det enbart är en fråga om aritmetik, dvs en demografisk fråga med för få unga kontra ett välfärdssamhälle med alltfler gamla, så borde väl länderna (MENA) varifrån merparten invandrare kommer ifrån blomstra varför invandringen snarare borde gå åt det hållet, då de har både en mycket hög andel unga samt liten allmän välfärd.
  Problemet inom EU är väl snarare att så många unga inte får jobb. Man rationaliserar och allt fler jobb försvinner liksom industri och tillverkning flyttar till låglöneländer – vi har ju en gigantisk arbetslöshet inom EU och inte direkt en brist på invandrare – eller?
  Problemet i världen är väl snarare en överbefolkning som tär på resurser såsom rent vatten, energi etc.
  Dessutom motsätter jag mig den typ av diskussion man här ger exempel på i filmen när man enbart beaktar ett samhälle utifrån en ekonomisk synvinkel. Människor reducerats därmed i princip till siffror eller till konsument/producent utan att man samtidigt väger in att vi är sociala/kulturella varelser. Att ett samhälle formas av dess befolkning och inte tvärtom. Man kan nästan drista sig till att fråga vad meningen med livet skall vara – är det att konsumera stort både i vad gäller det materiella men även i upplevelser som vi betalar dyrt för eller är det att leva i ett stabilt och tryggt samhälle där man kan avläsa sina medmänniskors intentioner genom att man delar samma sociala/kulturella koder och som därmed även lättare kan motstå temporära eller långvariga samhälleliga motgångar av vad slag framtiden kan medföra eller ett instabilt samhälle fyllt av konflikter och kulturkrockar?
  Man bör faktiskt fråga sig till vems nytta man skall flytta miljoner människor från MENA/Afrika till Europa liksom till Sverige? Är det för svenskarnas skull så de i slutänden blir minoritet i sitt eget land och inte längre är herre i sitt eget hus och det svenska samhället försvinner? Knappast! I så fall hade man väl inte varit så rädd för att låta folk få komma till tals med sin åsikt i frågan. Så i vems intresse sker det då? Follow the money, brukar man ju säga.
  Vad viktigare, har denna massinvandring av människor från när och fjärran hitintills visat sig framgångsrik ur ett ekonomiskt och i övrigt samhälleligt plan? Knappast! Så varför skulle det då bli bättre med en ännu högre invandring? Är även det en fråga med ett matematisk svar på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s